Om den grønne Rute

”Trekanten” i Holstebro er et område med omkring 2.000 boliger, primært opført som almene etageboliger i perioden fra slut 60’erne til start 80’erne. Området lukker sig om sig selv, og opleves som en ø i byen, hvilket be­virker, at folk ikke kommer i området med mindre de har et ærinde. Området er samtidig kendetegnet ved en relativ høj koncentration af ikke-etniske danskere, lavt uddannelsesni­veau samt lavt indkomst- og sundhedsniveau. Området har tidligere været på regeringens liste over udsatte boligområder i Danmark.

I 2014-2015 besluttede boligselskaberne, Lejerbo, BSH, NordVestBO og Holstebro Kommune at arbejde på at udvikle bydelen Trekanten. Den efterfølgende proces involverede. Processen understregede, at vi står over for en række udfordringer, herunder lav beskæftigelsesgrad, stigende kriminalitet, ensomhed og dårlig infrastruktur.

VISION

Den Grønne Rute er et rekreativt stiforløb gennem Trekanten. Den Grønne Rute forener en række bystrategiske tiltag i ét samlet greb, og det er derfor et ambitiøst projekt i forhold til at igangsætte en ny identitet for Trekanten. Den Grønne Rute er et byrumsprojekt, som både sigter på at skabe flere møder mellem mennesker og henlede vores nysgerrighed på verden omkring os. Et byrumsprojekt til alle, som skaber noget særligt i Trekanten og derfor er inviterende på byniveau.

VISION FOR BEBOERPROCESSEN

Sammen gør vi processen til en oplevelse. Den er formidlende, synlig og samler mennesker i fællesskab omkring at forbinde og åbne området op – både fysisk, socialt og mentalt. Processen inddrager og inviterer alle indenfor.

Det kan du opleve

NJORDS TORV

ET LIVLIGT OG FARVERIGT MARKEDSTORV

Njords Torv er inspireret af stemninger fra Holstebros torve, markeder og mangfoldighed mod bymidten i sydvest.

FREJAS PLADS

DEN GRØNNE RUTES HJERTE – DEN AKTIVE PULS

Frejas Plads er den centrale pulserende smeltedigel medforbindelse langs Skolestien til det unge og urbane miljø modungdomsuddannelserne nord for Trekanten.

RANS PARK

DEN GRØNNE RUTES BIODIVERSE PUSTERUM

Rans Park er med sin vildsomme og biodiverse karakter bundet sammen med den grønne kile, Frøjk Park, mod vest.

IDUNS LUND

HYGGELIG ÆBLELUND MED SNOEDE STIER

Iduns Lund har frugttræer og inviterende træmøblementer mod institutionerne mod nordvest og for beboerne i både nærområdet og hele bydelen.

Temaer i projektet Den Grønne Rute

01 / LEG

Børnene er vores fælles fremtid og med den Grønne Rute, sætter vi børnene i centrum for Den Grønne Rutes aktiviteter og begivenheder. Samtidig bor der mange generationer samlet i et stort område. Det vil være helt fantastisk, hvis både børn, unge, voksne og ældre bliver klogere på kulturarven og er med til at gentænke den på nye måder. Vi vil skabe historiefortælling mellem børn og voksne for at holde fortællingerne i live. Vi vil bruge leg og sansning i vores aktiviteter, så vi sammen kan skabe en magisk verden for alle, der lever og kommer i Trekanten.

02 / MØDER

Med Den Grønne Rute vil vi betragte vores fortid for at udforske fremtiden. Fra nordisk mytologi til moderne bofællesskaber undersøger vi levemåder – dengang og nu – for at finde fællestræk til at udforme måden, vi lever på i det 21. århundrede og i fremtiden. Ældre mennesker fortæller deres historier til den yngre generation og holder liv i fortælletraditionen. Vi har meget at lære af historien, hinanden og mødet mellem os mennesker. Relationer, gode fællesskaber og nære naboskaber er med til at skabe den tryghed, der skal til, for at vi har det godt, der hvor vi bor.

03 / MENNESKER

Trekanten i Holstebro er et boligområde med ca. 3.500 beboere og er kendt for sin store alsidighed i beboersammensætningen. Her bor omkring 35 forskellige nationaliteter. Beboerne kommer fra hele verden, og er med til at skabe et levende og spændende boligområde, hvor der er plads til alle. Dufte af krydderier, mad der smager, lyde af forskellige sprog der tales og musik der høres er hverdagens sanselige oplevelser i Trekanten. Medborgerhuset Trivselshuset emmer af fællesskab og mellem husene er der liv af børn der leger og mennesker der mødes. Her snakker man sammen på kryds og tværs.

04 / NATUR

Fin og velplejet – vild og busket. Det er naturen i og omkring Trekanten. Selv den mindste naturelsker får lyst til at boltre sig i de smukke naturomgivelser. Med Den Grønne Rute skabes der forbindelser mellem de grønne rum – både dem man møder på selve ruten, og de der forgrener sig ud til den omkringliggende natur. Som en del af Holstebro Kommunes fokus på bæredygtighed indtænkes naturens ressourcer. I naturen leger vi, går ture og får frisk luft. Som menneske henter vi ofte energi, og nyder der er højt til himlen.

05 / DRØMME

Hvad drømmer du om for Trekanten? Og Hvad synes du Den Grønne Rute skal kunne? Vi er nysgerrige på at høre dine svar. For det er svarene, der skal være med til at skabe en ny identitet for området. Hvad er det store trækplaster og hvordan skabes der forbindelser, som åbner op og er inviterende – indefra og ud – udefra og ind. Med ruten opstår der nye mødesteder med navne som Njords Torv, Rans Park, Frejas Plads eller Iduns Lund. Nye steder, hvor drømme kan blive til fælles uderum, der er værd at besøge.

06 / KULTUR

Trekanten emmer madkulturen af forskellige traditioner, eksotiske råvarer og mad der dufter og smager af mere. Madkulturen følger årstiderne, den er frisk, krydret, lokal og kan være bæredygtig. Ved at sætte fokus på disse egenskaber vil vi blandt andet hylde det mangfoldige køkken. Vi vil holde gryden i kog. Trekanten skal være et billede på det levende og det smagfulde – en boblende gryde fuld af kunst, kultur, musik og sprog fra nord, syd, øst og vest.

Beplantning på ruten

Materialer på ruten

Faciliteter på ruten

Partnere

Scroll to Top